Blog

HTTP naar HTTPS met SSL in WordPress

Afbeelding HTTP naar HTTPS met SSL in WordPress

Wat is HTTPS?

Een groot deel van de bedrijfswebsites maken nog geen gebruik van HTTPS. Er zijn veel verschillende redenen waarom het wel belangrijk is om van HTTP naar HTTPS over te stappen, de voornaamste reden is veiligheid. In deze blog leggen we je uit wat HTTPS precies is, waarom het belangrijk is om deze overstap te maken en hoe je dat dan doet. Lees dus gelijk verder voor meer informatie!

HTTPS, ook wel Hypertext Transfer Protocol Secure, is een coderingsmethode waarmee een browser veilig verbinding kan maken met een WordPress website. De data en gegevens, die worden uitgewisseld tijdens een bezoek aan een website, worden namelijk versleuteld. Gegevens worden, voorafgaand aan het verzenden onherkenbaar gemaakt en zo kunnen alleen de verstuurder en ontvanger van de informatie het lezen.

Wat is SSL?

HTTPS websites zijn te herkennen aan een zichtbaar hangslot in de adresbalk van de webbrowser. Het slot betekent dat al het verkeer op de WordPress website wordt versleuteld met een SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Socket Layer en is een beveiligingsprotocol. Om je WordPress website te beveiligen met SSL heb je een SSL certificaat nodig. Het certificaat is eigenlijk een klein bestand met gegevens dat ervoor zorgt dat alle informatie in een versleutelde vorm wordt verstuurd.

Wat zijn de voordelen van SSL?

Een SSL certificaat biedt verschillende voordelen. Het certificaat beschermt de data van de bezoekers en door deze bescherming straal je betrouwbaarheid. Bezoekers laten toch vaak persoonlijke gegevens achter op een WordPress website, bijvoorbeeld bij het invullen van een contactformulier of bij het plaatsen van een bestelling. Het blijkt zelfs dat een SSL certificaat de conversie van je website verhoogt, omdat het groene slotje de bezoekers een veilig gevoel geeft. Bovendien versterkt het certificaat ook je positie in Google. De zoekmachine hecht namelijk veel waarde aan veiligheid.

Hoe krijg je een SSL Certificaat?

Om een SSL te krijgen op jouw WordPress website dien je een SSL certificaat aan te vragen middels een CSR (Certificate Signing Request). Dit is een versleuteld bestand met enerzijds de aanvraaginformatie, en anderzijds een digitale handtekening. De CSR moet vervolgens gevalideerd worden door de certificaatautoriteit. De duur hiervan is afhankelijk van het type certificaat dat je aanvraagt. Als je aanvraag is goedgekeurd dan kan je de SSL certificaat installeren op jouw WordPress website. Het is vaak ook mogelijk om dit via je hostingprovider te regelen, deze krijg je in de meeste gevallen gratis bij de eerste website.

Hoe HTTP forceren naar HTTPS?

Benodigde tijd: 3 minuten

Het migreren van HTTP naar HTTPS is niet moeilijk, maar nauwkeurigheid is wel belangrijk tijdens dit proces. Volg daarom het volgende stappenplan:

  1. Maak een .htaccess bestand aan

    Maak een .htaccess bestand aan via een tekst editor. Geef het bestand de volgende naam: .htaccess

  2. Voeg de juiste code toe

    Voeg de volgende code in het bestand dat je net hebt aangemaakt:
    RewriteEngine On
    RewriteCond %{HTTPS} !=on
    RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

  3. Plaats het bestand online

    Via een FTP programma kan je het .htaccess bestand online zetten binnen de httpdocs.

  4. Test het resultaat

    Bezoek nu je eigen WordPress website. Je zou nu automatisch op https:// moeten uitkomen in plaats van http://. Als dit het geval is dan is jouw website nu geforceerd naar https:// en is jouw website beveiligd met SSL.

HTTPS met SSL met een WordPress plugin

Het is ook mogelijk om SSL in te stellen op jouw WordPress website met een WordPress plugin:

Really Simple SSL

Really Simple SSL

Start met het installeren en activeren van deze plugin. Vervolgens zal er een knop met de boodschap ‘Ok, SSL activeren!’ verschijnen. Klik op deze knop, zo zal de plugin SSL instellen op jouw WordPress website.

Wanneer overstappen naar HTTPS?

HTTPS is ondertussen wel de standaard geworden, nieuwe websites die nog worden gebouwd krijgen dan ook vaak al standaard het HTTPS protocol mee. Maar bestaande websites blijven vaak achter. Wanneer is het nou verstandig om over te stappen naar HTTPS?
Zoals eerder aangegeven in dit artikel biedt HTTPS verschillende voordelen. Mensen hechten waarden aan veiligheid. Dat verbindt en zorgt voor vertrouwen. Bovendien wil je te allen tijde je website zo goed mogelijk beschermen tegen aanvallen van buitenaf, toch? Ook Google zal je belonen met deze overstap. Het is dus niet meer de vraag óf je moet overstappen, maar wanneer je overstapt. Succes!

Hulp nodig met het forceren van HTTP naar HTTPS?

We kunnen ons maar al te goed voorstellen dat je het niet ziet zitten om dit proces zelfstandig en handmatig uit te voeren. Laat je dan ondersteunen! Wij bieden graag de helpende hand om jouw WordPress website zo veilig mogelijk te maken. Aarzel niet en laat je adviseren door onze WordPress specialisten in het geval dat je hulp nodig hebt! Neem daarvoor contact met ons op via de live chat, e-mail of bel ons op 030 20 72 488.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex